Home

Afbeelding: David Batchelor, Brick Lane Remix, 2003

The Weight of Colour is een internationale manifestatie waarin het gewicht ofwel de invloed en de waarde van kleur in onze leefwereld centraal staan. Kleur is alomtegenwoordig en speelt een belangrijke rol in ons bestaan maar wordt als zodanig weinig belicht. The Weight of Colour wil de relatie tussen kleuren en onze omgeving tastbaar maken. Het programma is een initiatief van het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving, dat in 2012 zijjn veertig jarig bestaan viert. De manifestatie komt tot stand in samenwerking met het EYE Film Instituut Nederland, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en het Rijksmuseum. The Weight of Colour vindt gedurende het jaar op tal van locaties en in verschillende vormen plaats, met een zwaartepunt in de week van 10 tot en met 17 april 2012.

Wat is de houdbaarheidsdatum van kleur? Hebben kleuren het eeuwige leven? Waarom biedt kleur zo’n sterk klankbord voor alles wat voor ons van waarde is? Wat is kortom de betekenis van kleur in onze omgeving. Om antwoord te geven op deze en andere vragen biedt The Weight of Colour een interdisciplinair programma met lezingen, masterclasses, film en kunst in de openbare ruimte met medewerking van internationaal bekende kunstenaars en wetenschappers, van wie enkele niet eerder in Nederland te gast waren.
The Weight of Colour zoomt in op drie thema’s: The Disappearance of Colour, The Economy of Colour en The Colour of Life. Elk thema wordt belicht aan de hand van een openbare lezing, een masterclass voor talentvolle studenten van kunstacademies en een bijzondere manifestatie.
‘Stilleven met een Gouden Bokaal’ van Pieter de Ring vormt in samenwerking met het Rijksmuseum de inspiratiebron voor een uitgebreid programma over de economische waarde van kleur ofwel The Economy of Colour. Spraakmakend antropoloog Michael Taussig licht het thema toe in een lezing op vrijdag 13 april in Amsterdam. Naast een rondleiding met conservator Arie Wallert door het Restauratie Atelier staan verhalen op zaal op het programma, als ook een expositie van het werk uit de masterclasses onder leiding van Jan Andriesse.
The Colour of Life komt tot stand in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht dat dit jaar haar 25 jarig jubileum viert. Het presenteert een programma met workshops, een tentoonstelling in de Academiegalerie en kent als hoogtepunt een lezing van de Britse kunstenaar en schrijver David Batchelor op woensdag 11 april in Utrecht. Daarnaast wordt de openbare ruimte opgeschud door een dynamische kleurencampagne. Utrecht en Amsterdam vormen voor de gelegenheid het decor voor kunstprojecten waarin de stad opnieuw gecodeerd wordt met kleur.
Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving
Sinds 1972 biedt het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten de mogelijkheid een renteloze lening af te sluiten voor een artistiek project of productie. Het doel is de financiële en economische zelfstandigheid van kunstenaars te vergroten en nieuwe ontwikkelingen in de kunst en vormgeving te stimuleren.

meer informatie: http://www.weightofcolour.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s